torstai 24. marraskuuta 2016

Uuteen ruokavalioon siirtyminen

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) aiheuttamia oireita ja vaivoja vähentääkseni päätin aloittaa erilaisen ruokavalion kokeilun. Tätä kirjoittaessa on menossa kuudes päivä FODMAP-ruokavaliolla, jonka sallituista ruoka-aineista on lisäksi rajoitettu pois kaikki omaa lievää refluksia ja närästystä pahentavat tekijät. Tarkoitukseni ei ole ryhtyä ruokavaliomuutoksella dieetille, vaan tukea omaa terveyttä ja kohentaa oloa sekä lisätä hyvinvointia. Kokeilen, kuinka tämä uusi ruokavalio vaikuttaa kehoni toimintaan ja aion lisätä 1-2kk kuluttua, tai yrittää ainakin, sallittuihin raaka-aineisiin niitä aiemminkin syömiäni.


Painonmuutosta on kuitenkin havaittavissa ja omalla kohdallani siitä ei ole haittaa. Ennen sairastelun alkua tavoitteena on ollut pitkään jo päästä -8kg tilanteeseen, joka on 1. tavoitelukema ja kaikki sen alle menevät uusia saavutuksia. Lukema on siis se, missä olin ennen esikoisen syntymää. Normaalipaino. Viiden päivän ajalta muutos on ollut -1kg. Matkaa tavoitteeseen on siis vielä -5,5kg.

FODMAP-ruokavaliolla on tarkoitus vältellä tiettyjä lyhytkestoisia hiilihydraatteja. Niitä on mm. vehnä, ruis, ohra, palkokasvit, sipulit, sienet, osa kaaleista, kivelliset hedelmät, ksylitoli, sorbitoli, mannitoli ja maltitoli. Makeiset, maustetut jogurtit, kuitupitoiset jogurtit, myslit, kevyttuotteet, tuorejuustot ja proteiinipatukat sisältävät yleensä myös ns. piilo-FODMAP-hiilareita. Välteltäviä on myös kaikki ruoat joissa on fruktoosia enemmän kuin glukoosia, eli omenat, päärynät, vesimeloni, mango ja hunaja. Myös laktoosia sisältävät tuotteet voivat toisilla pahentaa oireita. Punainen liha aiheuttaa myös itselläni oireita, joten pyrin sitä myös välttelemään.

Lievästä refluksista ja ruokatorven alaosan tulehduksesta johtuen omalta kielletty -listaltani löytyy mm. sitrushedelmät, kurkku, tomaatti, paprika, chili, kahvi, suklaa, hiilihapolliset juomat ja alkoholi. Myös ruoan maustaminen täytyy pitää minimissä, sillä se pahentaa heti närästystä.

Kielletyn listan raaka-aineet olen korvannut sallituilla, joita omalla kohdallani on tällä hetkellä mm. kana, kala, kaura, gluteenittomat viljat, peruna, riisi, salaatit, pinaatti, porkkana, yrtit, hunaja- ja cantaloupe-melonit, marjat, banaanit ja laktoosittomat tuotteet. Hyvän raaka-ainelistauksen resepteineen löytää mm. FODMAP-keittiöni -sivustolta.


En sanoisi, että olotila tai vointi olisi muuttunut näin lyhyessä ajassa. Mutta selkeästi muutosta on tapahtunut närästyksen ja vatsan turvotuksen kanssa, molemmat ovat vähäisempää parin viikon takaiseen verrattuna. Suuressa avainasemassa on tietenkin närästävien raaka-aineiden ja tuotteiden pois jättäminen. Tällä hetkellä kuitenkin vielä välillä röyhtäilen pelkästä veden juomisesta, mutta se ei sentään aiheuta enää jokaisella kerralla polttavaa tunnetta rintakehän seudulle. Kuukauden Somac-kuuria jatketaan edelleen. Vatsan oireet ovat olleet vaihtelevia, toinen päivä tuntuu olevan edellistä erilaisempi. Välillä on helpompi olo ja turvotuskaan ei ole niin paha. Tänä aamuna kuitenkin vatsaa väänsi ja turvotti jo ennen aamiaista.

Lapset voivat toki syödä samaa ruokaa kanssani, mutta enemmän monipuolisuutta ja niitä itselleni aiemmin sallittuja raaka-aineita tulen heille edelleen tarjoamaan, laktoosin ja gluteenin kera.

Googlettamalla löytyy paljon hyviä sivustoja, tässä kuitenkin tähän mennessä parhaimmaksi kokemani:




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti