torstai 17. marraskuuta 2016

Kolonoskopiaan valmistautuminen part2

Colonsteril-litkun juominen ansaitsee oman postauksensa. Jos tästä olisi apuja jollekin tulevaisuudessa! Huom: jos jännität valmiiksi jo etukäteen, niin tämä kokemus ei ole se "helpoin" tai "haastavin", vain ja ainoastaan oma kokemukseni. Sinun kohdallasi kaikki voi olla "peace of cake", toivottavasti.


Omalla kohdallani valmistauduin kolonoskopiaan (= perä- ja paksusuolen tähystykseen) viikon ajan muuttamalla ruokavaliotani, siitä aiheesta edellinen postaus. Tähystystä edeltävän vuorokauden illalle oltiin annettu ohjeistuksena juoda tuota Colonsteril -valmistetta 4 litraa ja tähystyksen aamuna vielä 2 litraa. Vinkkinä tähystysyksiköstä sain, että kannattaa varata yhden litran juomiseen tunnin verran aikaa, eli juoda 2,5dl aina 15min välein. Kolme vinkkiä sain myös apteekista: sekoita jauhe ja vesi kannuun, juoma menee parhaiten kylmänä alas ja kannattaa juoda maun häivyttämiseksi päälle mehua.

Omasta ensimmäisestä tyhjennysoperaatiostani viisastuneena voin sanoa heti ainakin seuraavaa:
-huolehdi vatsan toiminnasta päivittäin
-lopeta kiinteiden ruokien syöminen hyvissä ajoin (2-4 päivää aiemmin)
-juo paljon nesteitä ennen tyhjennystä (tyhjennyksen aikana nesteet eivät pääse imeytymään elimistöön)
-tyhjennysaine säilyy jääkaapissa 24h, kannattaa tehdä siis mahdollisimman usea litra valmiiksi jääkaappiin kylmenemään (maku hälvenee)
-tyhjennysaineen sekaan voi laittaa esim. puristettua sitruunamehua tai pienen määrän mehutiivistettä
-aloita tyhjennysaineen juominen hyvissä ajoin, jos tarkoituksena on päästä ajoissa nukkumaan (varsinkin, jos oudot maut ja koostumukset tekevät normaalistikin tiukkaa)
-varaudu vierailemaan vessassa PALJON
-ota heti ensimmäisistä vessakäynneistä alkaen käyttöön rasva (esim. Bepanthen), jota laitat sinne, vaikkei vielä sattuisikaan (helpottaa seuraavaa päivää)
-vessapaperin sijasta voi olla fiksua suihkutella ja kuivata paikat pehmeästi pyyhkeellä
-älä istu yhtäsoittoa pöntöllä, vaan nouse ylös ja kävele mahdollisimman paljon (tunnet (todennäköisesti), kun pakottava tarve päästä vessaan tulee tai alkaa pierettää = mene vessaan)
-varaa kotiin sellaista mehua/-tiivistettä, jota et normaalisti joisi muutenkaan (ei tule sitten jälkikäteen pahoja muistoja aiemmin niin hyvästä mehusta)
-osta kurkkupastilleja ja/tai turkinpippureita
-osta kivennäisvettä/vichyä, josta saat suoloja ennen tyhjennysurakkaa ja sen jälkeen
-juo teetä, mustaa kahvia, mehua
-juo paljon nesteitä tyhjennyksen jälkeen
-varaa myös tähystyksen jälkeiselle vuorokaudelle nestemäisiä ja kevyitä ruokia


Oma tähystysaikani oli sovittu iltapäivälle, joten olin etukäteen laskeskellut, että aloittaisin tyhjennysaineen juomisen klo 15:30. Tein valmiiksi puhelimeen 15 minuutin väleille hälytykset (koska lapsiperhe ja ilta-askareiden hoitamiset = aika kuluu vauhdilla). Suunnitellusta aikataulusta myöhästyin 15 minuutin verran. En ollut tehnyt ainetta etukäteen valmiiksi jääkaappiin, koska ohjeissa sanottiin että jauhe sekoitetaan kylmään veteen - ajattelin, että se riittää. Valitettavasti maku olikin todella voimakas koko ensimmäisen litran ajan (mieleen tuli raudan ja kloorin sekoitus). Yritin juoda lasilliset (2,5 dl) yhdellä kertaa, mutta se teki välillä todella tiukkaa. Päälle nieleskelin päärynämehua. Toisen litran valmistin hieman aikaisemmin jääkaappiin kylmettymään. Maku selvästi laimeni, mutta koostumus oli.. Sitä on vaikea kuvailla. Kuin todella löysää liisteriä ilman sattumia tai kuten joku jossain mainitsi, kuin liukuvoidetta mutta huomattavasti vetisempää/löysempää koostumukseltaan. Viimeisen litran juominen teki todella tiukkaa - oli niin täysi olo ja vatsa oli turvonnut kolminkertaiseksi. Keksin ottaa juomisen avuksi kurkkupastillit (sitruuna-hunaja), joita imeskelin aina juomisen välissä. Valmistin illalla litran verran tyhjennysainetta aamua varten valmiiksi.

Oma vatsani alkoi toimia 1,5h kuluttua juomisen aloittamisesta. Noin 30 minuutin välein kävin vessassa. Ja kun kaikki 4 litraa oli juotu, tyhjennystä kesti vielä 3h ajan sen jälkeen. Eli illan urakka kesti siis kokonaisuudessaan klo 15:45 - 23:00 välin.

Tähystyspäivän aamu alkoi vessakäynnillä klo 6. Jonka jälkeen join tyhjään vatsaan lasilliset vettä, kivennäisvettä ja mehua. Klo 6:15 aloitin juomaan tyhjennysainetta. Ja koko aamun kävinkin 15 minuutin välein vessassa aina klo 10 saakka. Pieni epätoivo siinä alkoi iskeä, kun vielä viimeisenkin litran kohdalla ei näkynyt sitä toivottua "kirkasta nestettä". Loppujenlopuksi neste muuttui kahdella viimeisellä käynnillä keltaiseksi mutta kirkkaaksi (tähystyksessä sain kuulla, että se kyllä riittää oikein hyvin).

Aivan koko aamun tärisin kylmissäni ja kylmän tyhjennysaineen juominen ei tilannetta parantanut yhtään. Ei auttaneet monet vaatekerrokset tai viltteihin kietoutumiset. Tai kävely. Koska suihkussa piti kuitenkin käydä, laitoin myös saunan lämpenemään. Sinne syöksyin hieman sen jälkeen, kun viimeinen lasillinen tyhjennysainetta oli juotu. Sauna tosissaan lämmitti ja vei pois kylmyyden sekä tärinän! Saunan jälkeen join vajaan litran verran kivennäisvettä ja ison kupillisen teetä. Päälle hörpin vielä pitkin aamua vettä. Mutta juominen alkoi olla aika haastavaa, väkisin sitä piti litkiä.

Kaiken tämän kokemuksen jälkeen olen erittäin helpottunut, että olin urakan aikaan sairaslomalla. Työnteosta ei olisi esimerkiksi tähystyspäivänä tullut yhtikäs mitään: koska työpisteeltä on vessoihin jonkin verran matkaa ja tyhjennysaineen juomiseen kului vessassa ravaamisineen paljon aikaa. Oma oloni oli todella heikko ja voimaton.

Lisäksi ajattelen, että jos joskus joudun tämän vielä uudestaan läpi käymään niin aloitan valmistautumisen entistä aiemmin. Myös tyhjennysaineen juomisen tämän kertaista aiemmin.

Hurjasti tsemppiä jokaiselle tyhjennysaineen juojalle! Voi olla, että omalla kohdallasi tyhjennysaineen juomisessa ei ole edes minkäänlaisia haasteita.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti