maanantai 14. tammikuuta 2013

Soseiden maistelua

Meillä ollaan nyt muutamisen viikkoa maisteltu soseita. Ollaan edetty hitaasti ja pari viikkoa totuteltiin itse tehtyyn bataattisoseeseen. Tänään tein päärynäsosetta ja sitä jo muutaman suullisen neidille annoin. Toinen oli vaan niin väsynyt, että kiinnostus päärynäsoseeseen oli täysin nollassa. 3 kk:n neuvolassa meille sanottiin, että 4 kk iässä voidaan aloitella soseita. Kerroin neuvolan tädille, että ollaan aloiteltu maistelu ja hänelle se oli ok. Kunhan jätettäisiin lihojen aloitus sinne 4 kk:n ikään. Hänen neuvonsa oli myös, että 4 päivää olisi vähintään yhden vihanneksen tai hedelmän totuttelua kerrallaan.

Bataattisosetta.


Soseet valmistuvat itse tehtyinä todella helposti. Tarvitaan tuoreita vihanneksia tai hedelmiä kaupasta sekä kotoa sauvasekoitin tai blenderi, kattila, jääpalamuotteja/minigrip-pusseja ja hyvä astia soseen sekoittamiselle. Vihannekset/hedelmät täytyy kuoria ja pilkkoa, laittaa kattilaan ja lisätä sinne sen verran vettä, että ne juuri peittyvät. Kiehauttaa tarvitsee sen aikaa, että ne ovat pehmenneet tasaisesti. Sen jälkeen vesi on hyvä kaataa kattilasta pois, mutta ei kuitenkaan viemäriin vaan johonkin toiseen astiaan tai kattilaan. Keitinvettä voi tarvittaessa käyttää soseiden "löystyttämiseen". Eli keitetyt vihannekset/hedelmät kulhoon ja sauvasekoittimella soseeksi. Jos meinaa olla liian paksua, niin joukkoon pikkuhiljaa lisäten sitä keitinvettä. Meillähän on käytössä korvikkeet, joten sitä en laita soseiden sekaan ennen pakastusta. Lisään korviketta soseen joukkoon siinä vaiheessa, kun alan tarjoilla sitä vauvalle.


Päärynäsosetta.


Soseet kannattaa pakastaa pieninä annoksina. Itse olen tähän mennessä käyttänyt jääpalamuotteja. Niihin saa sopivia 2-4 teelusikallisen kerta-annoksia. Kun soseet ovat jäätyneet pakkasessa, on ne hyvä ottaa pois jääpalamuoteista ja sen jälkeen koota pakastepusseihin, joista saa nopeasti otettua sen verran jäätyneitä sosepalasia, kuin on tarvis. Jahka tuo soseiden määrä kasvaa, voi jääpalamuottien sijaan soseet pakastaa pienissä minigrip-pusseissa tai pakasterasioissa. Pakkasesta valmis sose on helppo ottaa esimerkiksi kylään lähtiessä mukaan.

Erilaisia soseita saa tehtyä esimerkiksi bataatista, porkkanasta, parsakaalista, kukkakaalista, päärynästä, omenasta, luumusta, marjoista.. Itse olen ajatellut totuttaa neitiä syömään jonkin aikaa aina yhtä uutta makua ja sitten alkaa tekemään esimerkiksi kasvissosetta ja hedelmäsosetta, missä on montaa eri kasvista ja hedelmää. Sen jälkeen voidaan alkaa maistelemaan niitä lihapitoisia.



- Ann


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti