perjantai 31. elokuuta 2012

Omenapiirakka

Inspiroiduin eilen keräämistäni omenoista. Ajattelin illalla, että tuskin kodin kaapeista löytyy kaikkia tarvittavia aineita omenapiirakan tekemiseen, mutta kuinka ollakaan kaikkea olikin saatavilla yllin kyllin. Nyt koko talo tuoksuu kanelilta <3


Sivistin myös itseäni sen verran, että tutkailin netistä eri sivustoilta omenapuiden hoidosta ja niiden leikkaamisesta. Suurimmaksi osaksi omenapuiden harvennusta kehotettiin tekemään keväisin, kun suurimmat lumimäärät ovat sulaneet pois. Joillakin sivustoilla sanottiin myös loppukesän olevan hyvää aikaa harventamiseen. Mutta kaikilta sivustoilta ymmärsin yhden asian täysin selvästi: vanhan ja suuren omenapuun harventaminen täytyy jakaa useammalle vuodelle, jopa 3-4 vuodelle. Ja meidän pihassa olevat omenapuut ovat kyllä selvästi kokeneet elämänsä aikana harventamista, mutta nyt kaipaavat selvästi sitä lisää. Nurmikon leikkuu omenapuiden alta raastaa mieheni hermoja, koska jotkut oksat hipovat lähestulkoon maata. Ja suurin osa puun latvustoista on niin tiheää ja korkealla, että niitäkin tulee harventaa. Ilmeisesti alle 7cm paksuja oksia voi harventaa enemmän, mutta näitä enemmän kuin ranteen paksuisia oksia saisi katkoa maksimissaan 2-4 kappaletta per vuosi.

Mutta sitten palataan takaisin siihen omenapiirakkaan kuvien ja reseptin kera. Hyvällä lykyllä mies saa tämän piirakan matkaansa lähtiessään suorittamaan viikonloppuprojektiaan ystävänsä luokse. Ellen kerkeä rohmuamaan kaikkea yksin.. ;)

Tarvittavat ainekset. Kulho ja voi eivät näy kunnolla kuvassa..

Piirakkaan valitut omenat.


Omenat valmiiksi pilkottuna.

Piirakka ennen uuniin menoa.

Valmis omenapiirakka valmiina tarjoiltavaksi!


Omenapiirakka

200 g        margariinia
1,5 dl        sokeria
3 dl           jauhoja
1               kananmuna
0,75 dl      maitoa
1 tl            leivinjauhetta
1 tl            vanilliinisokeria
3-4           omenaa
                kanelia, sokeria

- Kuori ja pilko omenat.
- Voitele vuoka valmiiksi voilla.
- Sekoita sulatettu rasva kulhossa sokerin kanssa.
- Lisää kulhoon jauhoja pieniä määriä kerrallaan hiljalleen sekoittaen.
- Ota tässä vaiheessa taikinasta noin kahvikupillisen verran sivuun odottamaan viimeistä vaihetta.
- Lisää kulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita tasaiseksi.
  Taikina jää hieman veteläksi, muttei missään nimessä litkuksi.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan ja asettele päälle pilkkomasi omenapalat.
- Ripottele omenoiden päälle haluamasi verran kanelia ja sokeria.
   Happaman omenan kanssa voi laittaa enemmän sokeria.
- Ripottele nyt alussa sivuun laitettu taikina vuoan reunoille ja omenoiden päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuutin ajan.

Omenapiirakkaa on hyvä tarjoilla esimerkiksi vaniljakastikkeen kera!


- Ann

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti