tiistai 24. kesäkuuta 2014

Neurologilla on asiaa

Saimme toissaviikolle peruutusajan neurologin vastaanotolle. Kävimme siellä koko perheen voimin heti aamutuimaan. Olin lasten kanssa paikalla 30min ennen aikaa, joten käytettiin se hetki touhuten neuron aulassa olleilla leluilla. 20min ennen sovittua aikaa meidät pyydettiin ensimmäiseen huoneeseen, jossa tyttö punnittiin ja mitattiin. Se olikin omanlaisensa show, kun tyttöä selvästi pelotti. Itkua ja rimpuilua tuli, vauva huusi samalla nälkäänsä. Onneksi mies tuli toimenpiteen loppusuoralla paikanpäälle. Hyvin ja tasaisesti tyttö kasvaa omilla käyrillänsä, hyvä niin.

Hetken päästä pääsimme jo lääkärin huoneeseen. Lääkäri oli todella mukava ja selitti asiat tarkemmin, kun pyysimme. Tavalliset tutkimukset hän teki tytölle. Ja taas tyttöä pelotti, mutta onneksi oli isi paikanapäällä auttamassa. Ei siitä käynnistä oltaisi kyllä kunnialla selvitty kolmestaan, kun vauvakin vaati jatkuvaa sylissä oloa tytön lisäksi.

Tytön EEG:n aikana ei ollut tuota poissaolokohtausta, mikä nyt oli tiedossakin. Sen sijaan niin valveilla kuin unessa olonkin aikana aivoissa oli jotakin positiivista poikkeamaa. Poissaolokohtaus halutaan saada kiinni sekä tutkia tarkemmin noita poikkeamia, että ovatko ne kasvuun liittyvää, vaiko jotakin epileptistä vai aivan jotain muuta.

No, loppujen lopuksi lääkäri laittoi tytölle lähetteen magneettikuvaukseen ja sovittiin, että otetaan tytöltä 2 vuorokauden mittainen jakso ambulatorista EEG:tä. Magneettikuvaus tehdään kevyessä nukutuksessa. Ambulatorista EEG:tä varten meidän tulee mennä käymään neurolla, jossa tytölle laitetaan lätkät päähän ja saadaan aivosähkökäyrää mittaava kannettava laite mukaan. Ja minä saan vihkon, johon tulee kirjoittaa lähestulkoon kaikki asiat näiden päivien ja öiden ajalta ylös. Tarkemmat ohjeet tulevat ilmeisesti kirjeitse. Niitä siis odotellessa.

Lääkäri kertoi, että koska tytön kasvu ja kehitys on aivan normaalilla ja ikäisellä tasollaan, ei näiden tutkimuksien kanssa ole mitään järisyttävää kiirettä. Meillä on rauhassa aikaa tutkia ja selvittää, onko kyseessä epileptiset poissaolokohtaukset vai jotakin muuta. Jos ne poissaolokohtaukset nyt yhtäkkiä lisääntyisivät mielettömästi, tulisi olla yhteyksissä neurolle ja sinne mennä heti seuraavana päivänä 6h mittaiseen tarkkailuun. Tarkkailussa tyttö saisi päähänsä lätkät/myssyn, joilla otettaisiin ylös aivosähkökäyrää.

Lääkärille unohdin tietenkin mainita muutamista havainnoistani, mutta täytyy ensi kerralla muistaa ne ottaa puheeksi. Jos niistä on jonkinlaista hyötyä tutkimuksia ajatellen.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti