tiistai 15. tammikuuta 2019

Ulkomailla ipanoiden kanssa

Tuntuu, että kaikkialta puskee silmille milloin mitäkin mainontaa reissaamisesta ulkomaille ja sähköpostiin tipahtelee eri matkanjärjestäjiltä tarjouksia sekä vinkkejä reissaamiseen harva se päivä tai vähintäänkin viikko. Jälkimmäinen on toki itseltäni aivan tietoinen valinta, jotta voisi tarttua hyviin tarjouksiin jatkuvan matkan metsästyksen sijasta.

Tämän vuoden ensimmäinen (ja samalla ehkä ainoakin) ulkomaanmatka ollaankin varattu ja maksettu jo viime vuoden puolella, sillä vastaan tuli niin hyvä tarjous ettemme uskoneet sitä hintaa alittavampaa reissua enää tulevan kevään aikana vastaan.

Tähän mennessä olemme olleet ipanoiden kanssa kolmesti ulkomailla. Kriteeristönä reissuille on ollut pysyminen Euroopassa ja täten maximi lentoaikakin on muodostunut 5h kestoon. Ensimmäinen reissu tapahtui Etelä-Eurooppaan, kun jäpikkä oli 3kk ja neiti 1,5v ikäinen. Toinen reissu 3v ja 4v Lounais-Eurooppaan ja viimeisin reissu 4v ja 6v Egean- ja Välimeren saaristoon.


Ensimmäisellä ulkomaanmatkalla Adrianmeren rannalla ollessa reissaaminen oli yllättävänkin helppoa, koska molemmat ipanat kulkivat tyytyväisinä rattaissa ja täten päivittäiset kävelyt kaupungilla ja rantaviivalla olivat mahdollisia vanhempien jaksamisen mukaan. Jäpikälle oltiin varattu kotoa lähtiessä tarkkaan laskettu määrä äidinmaidonkorviketta sekä omat vaipat, jotka kaikki riittivätkin koko matkan ajalle mainiosti. Reissusta positiivisen teki entisestään paikallisten ystävällisyys, huomaavaisuus ja kiinnostus meitä kohtaan ennen turistikauden alkua. Hintataso ei juuri kotimaasta poikennut, mutta reissu otettiinkin täysin uutena kokemuksena vastaan. Majoitus tapahtui vuokratussa talossa. Paikasta jäi niin ihana mielikuva, että päätimme jo silloin palaavamme ko. maahan, jahka ipanat kasvavat vanhemmiksi jolloin voidaan suorittaa kaikenmaailman päiväretkiä sisämaahan sekä saaristoihin.

Toinen matka suuntautui Aurinkorannikolle, jossa meidän "onneksemme" taivas oli pitkälti pilviharson peitossa päivisin ja pystyimme kiertelemään kaupungilla pitkiäkin aikoja hieman suotuisammassa paahteessa. Jälleen reissussa oli mukana rattaat, joihin molemmat ipanat mahtuivat. Rattaat mahdollistivat meille päivittäiset 10-18 km kävelyt, sillä ipanat pystyivät nukkumaan päikkäreitä aina siirtyessämme paikasta toiseen. Rantaviivasta nautimme myös päivittäin, mutta meressä uiminen jäi vähäiseksi kovan aallokon ja meduusavaaran takia. Uimisen mahdollistimme muutamana päivänä reissulla sisämaan vesipuistoon. Osuimme reissuun jälleen lomasesongin ulkopuolella, joten saimme hyvin vähäisen kosketuksen samaa kieltä puhuviin turisteihin. Ja olimmekin tyytyväisiä, kun asioidessamme saimme virkistää kielitaitoamme. Ipanatkin oppivat uutta kieltä hieman ja hurmasivat sillä paikallisia. Majoituimme jälleen vuokratussa talossa.

Viimeisin matkamme suuntautui jälleen Etelä-Eurooppaan, mutta eri maahan kuin ensimmäinen matka. Jälleen olimme liikkeellä vilkkaan turistikauden jälkeen, aikalailla viimeisistä lämpimistä kesäpäivistä nauttien. Onneksemme matkalle osuivat tosiaan hyvät ja aurinkoiset kelit, jotka lämmittivät. Tällä kertaa majoituimme allinclusivella vesipuistolliseen hotellikompleksiin. Syinä oli mm. se, että ipanoilla ei enää ollut rattaita ja halusimme, ettei meidän tarvinnut väsyneinä kulkea keskustan puolelle syömään vaan pystyttiin jäämään tarvittaessa hotellille. Ulkona käytiin syömässä melkein jokaisena iltana ja ipanatkin jaksoivat hyvin kävellä useamman kilometrin päivän touhujen jälkeen. Nautimme hotellin allasalueista ja huolettomista päivistä, reissu oli kaikkinensa todella onnistunut.

Kaikkinensa siis ulkomaanmatkat ovat sujuneet hyvin ipanoiden kanssa, vaikka aluksi on saattanutkin hieman jännittää reissun lopullinen sujuminen. Ollaan kuitenkin suunniteltu matkustamiset ja matkustuspäivät huolella etukäteen, erityisesti kiinnittämällä huomiota ipanoiden aktiviteettiin. Yleensä reissuun kotimaassa ollaan lähdetty jo edellisenä päivänä ja täten yövytty pääkaupunkiseudulla ennen lentoa. Kotimaan siirtymiset ovat tapahtuneet autolla ja reissaamista varten ollaankin aikoinaan hankittu autoon näytöt dvd-elokuvien pyörittämistä varten. Elokuvilla, nukkumisella, välipalojen napostelulla ja pysähdyksillä ollaan selviydytty hyvin pidemmän matkan autoilusta. Lentoa edeltävänä aikana ollaan yritetty purkaa ipanoiden energioita sisäaktiveettipuistoissa. Lennoille ollaan varustauduttu joka kerta värityskirjoin sekä kynin. Kahdelle viimeiselle reissulle ollaan otettu molemmille ipanoille mukaan myös iPadit, jotka ovat vieneet siinä vaiheessa huomion, kun väritys- tai puuhakirjat eivät ole enää kiinnostaneet. Lisäksi lentokoneeseen ollaan varauduttu pienillä napostelupusseilla, mitkä ovat myös olleet hyvät huomion viejät.

Jokaisella lennolla on ollut perheitä, joilla ei ole ollut lapsille järjestettyä aktiviteettia mukana ja liekö osittain siitäkin johtuen, ovat heidän lapsensa olleet ehkä normaalia levottomampia. Kyllä itseäkin puuduttaisi ja tuskastuttaisi 4h paikoillaan väkisin pysyminen, kun ei ole minkäänlaista puuhaa ja vanhemmat itse yrittävät nukkua tai keskittyvät tarjoiluista nauttimiseen. Mutta, jokainen tekee omat valintansa. Itse haluan ehkä tyypillisenä suomalaisena yrittää olla herättämättä mahdollisimman vähän huomiota pitämänä itseni sekä ipanat tyytyväisenä siellä missä liikutaan. Mutta kyllä meistäkin ääntä välillä lähtee ja se on täysin ok.

Jännittääkö sinua reissaaminen pienten lasten kanssa? Mikä olisi ihanne matkakohde yksin, kavereiden, pariskunnan tai perheen kesken? 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti