keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Lumisen talven mahdollisuudet

Tänä talvena ollaan saatu nauttia enimmäkseen runsaasta lumisuudesta ja suhteellisen leudoista pakkasasteista. Ipanoiden ja itseni kannalta näen lumisuuden positiiviselta kannalta. Ipanoille tarjoutuu lumen myötä mahdollisuus lukuisiin eri leikki- ja harrastusmahdollisuuksiin, kuin mitä lumeton aikakausi tarjoaa. Itselleni lumi tuo lisää voimaa, pirteyttä ja hyötyliikuntaa. Eli jos et välitä lumesta tai muuten vaan talvinen aihe ärsyttää, niin skippaa toki - muussa tapauksessa, jatka ihmeessä lukemista!

Kevät-kesä-syksy aikaan pihalta löytyy aktiviteettia niin hiekkalaatikolta, leikkimökistä ja keinuista alkaen aina puissa kiipeilyyn saakka. Talvella hiekkalaatikko on poissa leikeistä ja leikkimökissäkään ei ipanoita huvita olla talvikamppeissa. Puut kiinnostavat, mutta selkeästi kesää vähemmän ja osittain siitä syystä, että ne ovat talvisin lehdettömiä ja oksille ei täten pääse piiloutumaan vanhempien katseilta.


Hieman märemmillä, mutta lumisilla keleillä aktiviteettia saadaan lumiukkojen, -lyhtyjen ja -linnojen rakentamisesta. Kun taas pakkaskelillä yöllä sataneeseen koskemattomaan lumeen on ipanoiden mielestä ihanaa tehdä lumienkeleitä ja keksiä niistä tarinoita.

Puistoissa vierailut ovat jääneet meiltä huomattavan vähäisiksi talvisin, varmasti siitäkin syystä koska niitä ei ainakaan täällä ns. talvihuolleta. Keinut ovat talvella maarajassa, liukumäet ovat puolet lyhyempiä ja kiipeilytelineissä kiipeily on haastavampaa talvivaatteissa. Puistojen sijaan viihdytään siis pulkkamäessä tai kaikkialla siellä, minne voi itse pulkalla tehdä laskupaikan. Kuten metsikköön, jota on raivattu. Ojan pientareelle, jota ei ole täytetty kakalla. Kumpareiselle pellolle, jonne saa tehtyä järjettömän pitkiä laskupaikkoja.

Yleensä luistelukenttien jäädyttäminen aloitetaan täällä vuodenvaihteen tienoolla, kunhan on pakkasta sopivasti. Mahdollisuudet lumiseen aikaan luisteluun siis kasvaa jäädytetyillä urheilukentillä ja mitä edemmäs talvi menee, sitä paremmin pääsee järven rantaan kolaamaan kenttää luistelua varten esille. Luisteluun saadaan lisää potkua mm. kiekosta ja mailoista, joilla ei välttämättä tarvitse pelata jääkiekkoa, vaan niitä voi käyttää apuvälineenä eteenpäin liikkumiseen ja taitojen kartuttamiseen.

Hiihtoladut lähistölle tehdään myös, kun on riittävästi lunta sekä sopivasti pakkasta. Yleensä tämäkin ajankohta on mennyt vuodenvaihteen tienoolle. Hiihtämässä käydään myös porukalla, mutta ipanat viihtyvät sopivan mittaisella ladulla itsekseenkin - sopivan näköetäisyyden päässä vanhemmista.

Yksi harrastusmahdollisuus on myös laskettelu, kun rinteet saadaan laskettelukeskuksissa auki. Meidän neiti alkaa olemaan niin hyvä hiihtäjä ja mäen laskija, että alkaisi selkeästi olla sopiva aika hänenkin käydä laskettelukoulussa jonka jälkeen voisivat miehen kanssa yhdessä harrastaa laskettelua.

Kun on riittävästi pakkasta lisää aktiviteettia ulos saa, kun jäädyttää vettä erilaisissa astioissa tai maitopurkeissa. Vettä on mukava myös värjätä ennen jäätymistä eri väreillä tai sitten jäätymisen jälkeen vesiväreillä. Veden sekaan on ennen jäätymistä mukava laittaa vaikkapa lehtiä, käpyjä tai jo keittiön maljakossa riittävän nuutuneet kukkaset.

Pimeässä on välillä ihanaa köllähtää lumeen selälteen makaamaan ja ihastella taivaalla loistavia tähtiä ja reittilennolla olevaa lentokonetta.

Ehdottomasti yksi parhaimmista asioista talvellakin on koko perheen retket luontoon ja laavulle makkaranpaistoon suuntautuen. Mikäs sen mukavampaa, kuin istua tarpomisen jälkeen nuotiopaikan ympärillä, lämmitellä käsiä samalla liekkejä ihastellen ja nauttia välipalaksi esimerkiksi notskileivät tai ne makkarat kera kaakaon tai kahvin.

Kaikkeen ulkona liikkumiseen on mukavaa lisätä aktiviteetiksi erilaisten jälkien bongausta. Milloin on kissa kulkenut tai jänis loikkinut lumen päällä tai jokin erikoisen kokoinen sekä kuvioinen rengas jättänyt jälkensä polulle.

Itselle tosiaankin lumi tuo mukanaan valon lisääntymisen synkimpään vuodenaikaan ja se tuo taas lisää jaksamista, kun pimeys ei ole niin painostava. Vaikka toisia ärsyttääkin lumisuus, itse pyrin näkemään tämänkin asian positiviiselta kannalta. Lumisateet lisäävät hyötyliikuntaa, kun pihan saattaa kolata useammankin kerran saman päivän aikana. Siinä samalla saa hyvää happihyppelyä ja halutessaan hyviä tekoja voi saada aikaan esimerkiksi kolaamalla naapurinkin lumet. Lumessa tarpominen teettää keholle enemmän töitä, hyödyllistä sekin. 

Koska talvi on pimeää aikaa, muistetaan mekin aina alkuillasta ulos siirtyessä laittaa päälle riittävästi heijastimia. Ipanoiden vaatteita olen ostovaiheessa jo silmäillyt niin lämpö- kuin vesipilareiden lisäksi riittävällä heijastinkokonaisuudella. Lisäksi olen useampana vuonna lisännyt ulkoiluvaatteisiin liimattavaa heijastinkangasta, joka soveltuu myös yhtälailla laitettavaksi kenkiin tai reppuihin. Tälle talvelle ostin molemmille ipanoille hanskat, jotka ovat lähes kauttaaltaan heijastavaa materiaalia. Ja kun lähdetään pihapiirin ulkopuolelle puetaan päälle lisäksi huomiliivit. Niiden lisääntynyt käyttö on erityisesti tämän talven aikana näkynyt positiivisesti liikenteessä!

Tässä oli listattuna meidän yleisimmät talvipuuhat. Luitko loppuun saakka, vaikka olet ehdottomasti enemmän kesäihminen? Vai onko talvi ja lumi juuri sinun juttusi ja kenties sait uuden inspiraation ulkoiluun? 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti