torstai 9. helmikuuta 2017

Kauraleivät

Itselleni uuteen FODMAP-ruokavalioon siirtyminen ei sujunut viime vuoden puolella ilman mutkia. Välissä oli monen kuukauden sairastelut ja yksinkertaisesti en vain jaksanut kiinnostua 100% siitä, mitä suusta alas laitan. Se kyllä tuntui olossa ja näkyi ulkomuodossa.

Nyt olen kuitenkin pikkuhiljaa skarpannut enemmän ja karsinut jälleen ruokavaliosta suolistoa ärsyttäviä ruoka-aineita pois. Yksi suurimmista vihollisistani on selvästi vehnä. Sairaalassa tehtyjen verikokeiden (ja tähystyksen) mukaan en ole keliaakikko, mutta IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) voi yhtälailla herkistää vehnälle. Ja mistä tiedän sen olevan vehnä? Itselläni se näkyy ehkä parhaiten siinä, että syötyäni vehnäpitoisia ruokia/leipää, turpoan kolminkertaisesti siitä, mitä vatsani on aamulla herätessä ollut. Ja vatsani ei myöskään toimi. Eikä se turvotus lähde pois yhdessä yössä sen jälkeen, kun on ollut päivän syömättä mitään vehnäpitoista. Esimerkiksi nyt olen vältellyt vehnää ja muita kiellettyjä jauhoja kuuden päivän ajan ja tänään, kuudentena päivänä, vatsani ei ole turvonnut jättikokoiseksi. Näinä hetkinä, kun sen turvotuksen poissaolon tajuaa - tajuaa myös, että miksi pitäisi vältellä niitä suolistoa piinaavia ruoka-aineita.

FODMAP-ruokavalioon siirtyessä ostin kaupoista paljon pakkaseen gluteenittomia kauraleipiä, kauraa ja porkkanaa. Sämpylöitä ja viipaleleipiä. Mutta aiemmin niin hyvään totuttua on ollut vaikea siirtyä syömään suhteellisen kuivahkoja ja mauttomia gluteenittomia leipiä.



Lidlin paistopisteessä myytävä kaurasydän on kerrassaan maukas. Se on valmistettu Suomessa, luomutuote, laktoositon ja 100% kauraa. Miinuksena voimakassuolaisuus. Ja toki mahdollisuus on, että kaurasydän sisältää pieniä määriä vehnää, ruista ja maitoa.

"KAURALEIPÄ. LAKTOOSITON. Ainesosat: täysjyväkaura* 57 % (jauho, litiste, hiutale, lese), vesi, siirappi*, psylliumkuitu, hiiva, suola (suola, jodi). *luonnonmukaisesti tuotettu. Kauraa 100 % viljaraaka-aineesta. Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää, ruista, seesaminsiementä ja maitoa. Käsitelty samoilla välineillä kuin tuotteita, jotka sisältävät kananmunaa, sinappia, soijaa, selleriä ja pähkinää. Valmistettu Suomessa. Ravintoarvo/Näringsvärde Ø/100 g: Energiaa/Energi 996 kJ/236 kcal; Rasvaa/Fett 4,5 g, josta tyydyttynyttä rasvaa/varav mättat fett 0,8 g; Hiilihydraatteja/Kolhydrat 38,8 g, joista sokereita/varav sockerarter 3,1 g; Ravintokuitua/Fiber 4,9 g; Proteiinia/Protein 7,7 g; Suolaa/Salt 1,76 g. Voimakassuolainen./Kraftigt saltad. Laktoosia/ Laktos: <0,01 g / 100 g." (Kopioitu Lidlin sivuilta.)




Tällä viikolla päätin testata Fazerin vatsaystävällistä kauraleipää. Täytyy sanoa, että olin etukäteen hieman skeptinen - lopulta kuitenkin leipä päihitti odotukset. Odotin kuivaa ja mautonta, mutta leipä oli suhteellisen mehevä ja makuakin löytyi. Plussana myös vähäisempi suolapitoisuus. Hieman kiikunkaakun olen tuon leivän koon kanssa, palat ovat nimittäin pienehköjä. Mutta lisähöysteillä saa toki itse tehtyä täyttävämmän.

"Vesi, täysjyväkaura (45 %)(jauho, hiutale, rouhe), auringonkukansiemen (7 %), kaurajauho, kurpitsansiemen (2 %), rypsiöljy, psylliumkuitu, kuivattu taikinajuuri (kaura), kaurakuitu, hiiva, jodioitu suola, säilöntäaine (E200) ja sakeuttamisaine (E412). Tuote onleivottu linjalla, jossa käsitellään myösmuita viljoja. 100 % leivän viljasta on kauraa." (Kopioitu Fazerin sivuilta.)




Molemmat ipanat myös pitävät kumpaisistakin kauraleivistä. Pakastekaappien gluteenittomat kauraleivät eivät heille maistu.


*Teksti ei ole maksettua mainontaa, vain oma kertomani kokemus ja samalla ilmainen mainos yllämainituille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti